8 Kasım 2016 Salı

WORD METİN ÖZELLİKLERİ 2

Evet arkadaşlar bu gün ki yayınımda sizlere yine  bir önceki yayınımda oldugu gibi word'un metin özellikleri anlatıcam.Bu yayınımda ise diger özelliklerine yer vericem ilk önce ''Sözcük Sayısı'' bulmadan başlamak istiyorum.
Diyelimki bir döküman hazırladınız ve bu dökümanın kaç sözcük sayısından oluştugunu ögrenmek istiyorsunuz gayet basit ve kolay bir yolu var 
İlk önce gözden geçir sekmesine geliyoruz ardından en sol da ''Sözcük Sayısı'' yazan kısımdan oluşturdugunuz dökümanın sözcük sayısını ögrenebilirsiniz.


İkinci olarak anlatıcagım diger özellik ise 'Kesme işareti'' ekleme olucak.Diyelim ki dökümanınızda satır sonuna geldiginizde bu satıra fazla gelen kelimeyi komple bir sonraki satıra aktarır word otomatik olarak bunu önlemek için ise ''Sayfa Düzeni'' sekmesinden heceleme özellikğine tıklıyarak otomatik olarak degiştirdiginizde bu sorun ortadan kalkmış olur .





Anlatıcagım bir diger özellik ise ''Kelime Arama'' ve ''Kelime Degiştirme''  özelligi olucak .
Örnegin bir kelimeyi yanlış yerde kullandınız veya degiştirmek istiyorsunuz  yazdıgınız dökümanda bu kelimeden birden fazla olabilir bu ugraş verici, yapmaktan üşeneceginiz bir iş çok kolay bir şekilde halledebilirsiniz.Giriş sekmesine gelerek en sagda üst köşede bulunan ''Ara'' tuşuna tıklıyalım.
Daha sonra ise karşımıza gelen pencerede istedigimiz kelimeyi bulabilir ve yerine başka bir kelime yazdırabilirsiniz.



Bir diger özelligimiz ise ''Joker Kelime'' bu özellik çok ugraştırıcı olucak bir gözden geçirmenin insanlara verdigi ugraş nedeni ile bulunmuş oldugunu düşünüyorum.Örneğin bir kelime sizin için önemli ama siz o kelimenin tamamını hatırlamıyorsunuz.Ben bu kelimeyi nasıl bulucam diye düşünmenize gerek yok yine ''Giriş'' sekmesinde sag üst köşedeki ''Ara'' sekmesine gelelim.
Ardından ''Degiştir'' penceresine geçelim ve orda ''Joker Kelime'' yazan kutucugu işaretliyoruz.Ardından o bulmak istediginiz kelimenin hatırladıgınız başlangıc harflerini girelim.
Örnegin ''kitap*'' kelimenin hatırlamadıgınız kısmına ise ''*'' işaretini koymayı unutmayın yoksa aradıgınız kelimeyi bulamıyabilirsiniz.





Bir diğer özelligimiz ise ''Kenar Boşlugu'' oluşturma bu özellik ise yazdıgımız dökümanı sayfanın üzerinde tam ortada olmasını saglar. ''Sayfa Düzeni'' sekmesinden en sagdaki ''Kenar Boşlukları'' kısmından bu işlemimizi word'un otomatik olarak belirledigi ölçüler ile isterseniz kendinize ait ölçülerle yapabilirsiniz.




Bir diger özelligimiz ise ''Tabloda Ters Yazma'' bir önceki yayınımda sizlere tablo oluşturmayı anlatmışdım.Ordaki tablomuz yan yazı yazmaya uygun bir tabloydu yukarı dogru yazmak istiyorsanız tablonuzun üzerine sagğ tıklayıp metin yönünü degiştirerek halledebilirsiniz.




Bir sonraki özelligimiz ise ''Tablo etrafına'' yazı yazma olucak. Tablomuza sag tıklayıp tablo özelliklerinden tablo sekmesinde degiştirebilirsiniz.İster Word'un otomatik olarak verdiklerini ister kendi istediginiz gibi yapabilirsiniz.






Bu yayınımda sizlere bildiklerimi aktarmaya çalıştım.Umarım faydalı olmuşturum...

2 Kasım 2016 Çarşamba

WORD METİN ÖZELLİKLERİ (STİL OLUŞTURMA,DEGİŞTİRME,RESİM YAZISI EKLEME VS.)

Evet arkadaşlar bu günki yayınımda sizlere Word programındaki metin özelliklerini(stil oluşturma,degiştirme,başlık oluştumra vs) aktarıcam. İlk önce başlık oluşturmaktan başlıyalım .Word programını açıp yeni bir belge oluşturarak ilk adımımızı atalım.Daha sonra giriş sekmesine gelelim .




Sağ üst köşede Başlık 1 Başlık 2 fonksiyonları var buradan 1. başlıgımızı belirliyelim .
başlık 1 sağ tıklıyarak açılan pencereden degiştir sekmesini açalım .





Karşımıza çıkan pencereden başlıgımıza isim ,başlıgımızın yazı şeklini,yazı rengini ,harf kalınlığını ,başlıkdan sonra ki paragrafın yazı şeklini ,degiştirebiliriz.
Kendinize uyan bir Başlık kriterlerini belirlediyseniz sol at köşede stiller galerisine ekle  ve otomatik olarak güncelleştir kutucuklarını işaretleyelim. Ve ardından 'Tamam' butonuna tıklıyarak  yaratmış oldugumuz yeni başlığımızı deniyelim.



Belgemize geri döndügümüzde giriş sekmesindeki başlık kısmına baktıgımızda degiştirdigimiz başlık stilini görüyoruz.Herhangi bir yazı yazıp ardından başlık yapmak istediginiz kısmı seçip başlık 1 'e tıklıyalım ve otomatik olarak ayarladıgımız başlığı kullanalım.



Yaptıgımız yeni başlıgımızın dogru bir şekilde yaptıgımızı kontrol etmek amacıyla başlıgımızın üzerine gelelim ve başlıgımızın sol tarafında çıkan kesme işaretini görüyorsanız başlığınız tamamdır.

Bir diğer özelliğe geçelim sıra dosyamızdaki belge sayfalarımıza sayfa numarası vermekte bu işlem gayet kolay öncelikle ekle sekmesine geliyoruz.





sağ tarafta sayfa numarası ekle kısmına geliyoruz üzerine sag tıkladıgımızda karşımıza sayfanın sonu sayfanın başı butonlarını görücez.İsterseniz sayfanın sonuna isterseniz sayfanın başına ekliyebilirsiniz size kalmış.Sayfa sonunu veya başına butonuna bastıgımızda sayfa numaralarının tam olarak nereye konulacagına ait degişik ikonlar gelicek size uygun olanı seçin.



Sayfa numalarını oluşturduk.Sıra İçindekiler tablosu oluşturmaya geldik bu tablonun belgenizi okuyan veya inceliyen bir kişi için kolaylık saglıyan bir tablo olucak .
Başvurular kısmına gelelim ve sol üst köşede olan İçindekiler sekmesine sag tıklıyalım.




Karşımıza gelen pencerede içindekiler tablosunun nasıl olacagını size kalmış .



İçindekiler tablosunuda ekledik ama şöyle bir sorun yaşıyabilirsiniz tabloyu ekledikden sonra yeni bir başlık oluşturursanız bu başlık içindekiler tablosuna gelmiyecektir.Bu sorunuda içincekiler tablosuna sag tıklayıp Alanı güncelleştir butonuna tıklarsanız bu sorun hal olucaktır.İçindekiler tablosunuda oluşturduk ve sıradaki özelligimiz Açıklama ekleme bir konuda hakkında yapacagınız herhangi bir açıklama olabilir .


Öncelikle imleci not eklemek istediğiniz yere getirmeliyiz. Cümleyle ilgili açıklama eklemek için imleci noktanın sağına ya da soluna getirin. Herhangi bir kelimeden sonra ya da kelime arasına da açıklama ekleyebilirsiniz. Açıklamanızın anlaşılması için tam olarak ilgili yere eklemeniz önemli.
İmleci istediğiniz yere getirince control+ alt+ M tuş kombinasyonuna aynı anda basmalısınız. Hemen ardından, başka hiç bir tuşa basmadan açıklamanızı yazın. Bitince de escape tuşu ile açıklama yazma alanından çıkıp normal metin alanına dönün







Bir diğer özelligimiz ise Resim yazısı eklemeyi anlatıcam. Başvurular sekmesinden resim yazısı ekle ikonuna tıklıyarak İstediginiz her hangi bir resime not eklıyebilir isim verebilirsiniz.



Yeni bir stil oluşturmaya geldi sıra Başlık oluşturmakla aynı mantık ile yapabilirsiniz.
Giriş sekmesinden sag taraftaki stil şekillerinden normal olanları seçip sag tıklıyarak degiştirebilirsiniz.




Sıradaki özelligimiz ise Tablo eklemek ,ekle sekmesinden tablo butonuna sag tıklıyalım.
açılan pencerede istediginiz tabloya uygun sütun ve satırları seçin ve tablomuzuda oluşturduk.







Oluşturduğumuz metin belgesine Alt bilgi ve Üst bilgi kısımlarını eklemeye geldi sıra, yazıdaki sayfalarımızın üstüne veya altına bilgi eklemek için kullanılır.Ekle sekmesinden Üst Bilgi ve Alt Bilgi penceresinden bulabiliriz gördüğümüz üzere.





Bu yayınımda sizlere elimden geldigi kadar word metin yazma özelliklerinden kolay ve anlaşılır bir şekilde bahsetmeye calıştım umarım istedigim gibi olmuştur .